Ekskursionstur til Gram Lergrav

Hej vennerne, 

I fredags har vi lavet en ekskursionstur til Gram Lergrav, som ligger i Sønderjylland. Vi mødtes foran museet, hvor vi så blev hentet af vores guide til dagen. Guiden fortalte historien bag Gram Lergrav, hvor vi havde mulighed for at stille spørgsmål. Det der i dag kendes som den sydvestlige del af Sønderjylland, har for 10 mio. år siden, været dækket af hav (Nordsøen). Den bløde mudderbund, leret dannede, skabte et godt miljø for mange havdyr, som snegle, musling, søpindsvin etc.. Men også i de frie vandmasser levede en masse havdyr, som hajer, hvaler, rokker etc.. 

Inden Gram Lergrav blev til et museum i 1976, blev leret brugt til at lave mursten. Grundet være det, var der meget viden der gik tabt. Viden der nu sidder som mursten i Gram´s huse. Trods alt gjorde man et stort fund for 30 år siden. Man fandt rester af en hval i lergraven. Guiden fortalte at man bliver nødt til at indsamle al det leer, der ligger omkring hvalen, så der ikke går nogen informationer tabt. Kilovis af leer, står stadig i dag i spande og venter på at blive undersøgt. Hvergang man undersøger mere af det leer, kommer der flere informationer frem, om hvalen og livet i Gramhavet. 



Den dag i dag, har vi en masse viden omkring Gramhavet, som f.eks. hvilke dyr der levede i havet og hvordan de udviklede sig gennem tiden. Denne viden har man fundet frem til gennem fossiler, der lå godt bevaret i leer. Nogle af disse fossiler fik vi lov til at se på museet. Vi blev ført i et rum, der var fyldt med forskellige fossiler. Her kunne man både få øje på dyr der levede på havbunden og dem der levede i de frie vandmasser. Det der vist nok var mest spændende, var knogle resterne af to hvaler og rester af kæmpehajen megalodon. 

Tilsidst fik vi så selv lov til at grave efter fossiler i Lergraven. Det var meget varmt, så leret var tørt, hvilket gjorde det svær at grave i det. I hele processen fandt vi nogen muslingeskaller og en hel snegl. Det var en spændende oplevelse. 





Kommentarer